Homepage Plata opleidingen

De Kracht in Vrouwelijk Leiderschap

Regie, richting en reflectie voor vrouwelijk leiders
Het thema voor vrouwen in hun vrouwelijk leiderschap is vaak dat ze op zoek zijn naar hoe ze plek kunnen innemen als leidinggevende, in een MT of als directielid. Ze kennen de inhoud als geen ander, werken hard en voeden vaak ook nog kinderen op en runnen een gezin. En toch wordt er meer dan eens onzekerheid ervaren: ‘Doe ik het als vrouwelijk leider wel goed? – ook al is dat meer dan eens bewezen. In deze training vrouwelijk leiderschap ga je de zekerheid ervaren om je plek in te nemen vanuit diep beleefde vrouwelijke principes. En ga je zien hoe je daarbij ook mannelijke eigenschappen kunt inzetten.

Aantal dagen

2 dagen op woens- en donderdag

Startdatum

2 en 3 JULI 2025 (WO/DO)
  • woensdag 2 juli 2025
  • donderdag 3 juli 2025

Locatie

Plata Instituut Leiden

Trainers

Monique Schaap

Prijs

€ 650,-
vrouwelijk leiderschap • feminieme principes • intuïtie • empathie • creativiteit • verbinden • vormkracht • diversiviteit • duurzame ontwikkeling • mens en organisatie • vrouw zijn als ankerplek • moeder en dochter • vrouwelijk identificatieproces • balans in mannelijke en vrouwelijke principes

Vrouwelijk leiderschap: van ‘Doe ik het wel goed genoeg’ naar ‘Ankerplek’

Als je je als vrouw bewust of onbewust niet zeker voelt, hoe kan kun je dan als leider effectief zijn en invloed uitoefenen op de besluitvorming voorbij de inhoud? Alles wat je voelt en ervaart heeft (onbewust) impact op je non-verbale communicatie. Tegelijkertijd kan het heel goed zijn dat je je comfortabel voelt bij de mannen – je bent ‘one of the guys’, je hebt geen zin in positieve discriminatie – maar ben je ook jezelf? Of laat je een groot deel van wie je bent thuis?

Voor diversiteit is vrouwelijk leiderschap belangrijk

Voor diversiteit is het belangrijk om in een groep verschillende perspectieven te hebben en ‘groepsdenken’ te vermijden. Een gezonde balans tussen mannen en vrouwen is een belangrijke bron van diversiteit. Maar nog meer dan dat is de balans tussen mannelijke en vrouwelijke principes essentieel. Er ontstaat niet meer diversiteit als we als vrouw ‘man gaan doen’. Dan krijgen we meer van hetzelfde. Het wegdrukken van de vrouwelijke waarden en kwaliteiten kan leiden tot verschraling. Tot minder menselijkheid binnen organisaties, tot een hoger ziekteverzuim en tot meer stress. Als we vrouwelijke principes meer kunnen aanspreken, dan ontstaat het keerbeeld.

Balans in vrouwelijke en mannelijke principes

Daadkracht, leiderschap, ondernemen, vormkracht en doelgericht werken zijn mooie voorbeelden van masculiene (mannelijke) principes. Kwaliteiten die je nodig hebt in het leven en in het leidinggeven, om vorm en richting te geven. Om strategie om te zetten naar concrete bedrijfsvoering.

Feminiene (vrouwelijke) principes zoals intuïtie, verbinden, empathie en creativiteit zijn vaak onderbelicht binnen organisaties. Deze principes zijn net zo waardevol en essentieel. De tijd durven te nemen om iets te laten groeien, verbinding te leggen tussen alle stakeholders en oog hebben voor duurzame ontwikkeling van zowel mensen als de organisatie.

Veel vrouwelijke leiders zijn zeer succesvol in hun vrouwelijk leiderschap en kunnen tegelijkertijd ook hun masculiene waarden en kwaliteiten inzetten. Andere vrouwen hebben een heel sterke verbinding met hun vrouwelijke kwaliteiten en zijn minder goed in staat om de mannelijke principes te integreren en in te zetten. Als je als vrouwelijk leider beter in contact bent met beide principes en vanuit daar kunt voelen hoe je zo bijdraagt, dan vergroot je je invloedssfeer en impact en draag je bij aan een gezonde organisatie.

K
L

De bron van vrouwelijk leiderschap

Vrouwelijk leiderschap vindt zijn oorsprong in het individualisatieproces dat de vrouw van jongs af aan doorloopt. Voor vrouwen is het van belang dat zij zich kunnen identificeren met het vrouwelijke. Het vrouw zijn is een ankerplek. Een rustplek waar vanuit een vrouw haar kracht kan voelen en kan leven. En waar vanuit zij contact kan maken en zich kan verbinden. Vanuit de identiteit van het eigen geslacht maken vrouwen contact met de ander.

De relatie tussen moeder en dochter ligt ten grondslag aan de ego-identiteit van een vrouw, aan haar gevoel van zekerheid in de wereld en aan haar gevoel van zekerheid naar anderen. Een vrouw doorloopt het identificatieproces van het vrouwelijke via de band met de moeder en de moederlijke energie. Door identificatie met de moeder, leert een meisje over het vrouwelijke. Via de moeder komt een jonge vrouw bij de vrouwelijke bron, de vrouwelijke kracht en haar vrouwelijk leiderschap.

Als de band tussen moeder en dochter is geheeld, vindt een vrouw vertrouwen in haar vrouwelijkheid en kan zij ook haar mannelijke kwaliteiten vrijuit inzetten.

K
L

Voor wie

De training de Kracht van Vrouwelijk Leiderschap is bedoeld voor vrouwen die een leidinggevende of aansturende rol vervullen en vrouwen die op het punt staan een (nieuwe) leidinggevende rol te gaan vervullen. Deze vrouwelijk leiderschap training is ook voor vrouwen, die een verhelderend inzicht willen verkrijgen in de relatie moeder – dochter en het identificatieproces van de vrouw.

K
L

Praktische informatie

Deelname staat open voor vrouwen in leidinggevende en aansturende rollen binnen organisaties (onderwijs, zorg, overheid, bedrijfsleven) en in andere, maatschappelijke contexten.

Opleidingsduur en studiebelasting
De training wordt eenmaal per jaar gegeven. Het totale aantal bijeenkomsten is 2 dagen (4 dagdelen). Op alle opleidingsdagen wordt er gewerkt van 10.00 tot 17.00 uur. In totaal zijn dit 12 contacturen.

K
L

Heb je een vraag over deze opleiding?

We bellen je terug.

Trots op onze deelnemers

Geen ervaringen gevonden.

Heb je vragen of wil je persoonlijk advies?

Wij staan klaar om je te helpen. Bel, mail of app ons voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek of individueel advies.

Open WhatsApp
Hallo👋
Hoe kunnen wij je helpen?